Preporuka
Login

Zaboravljen password

NOVO - DOWNLOAD
Posjetite/Visit
ESSUNNE
ET-TAQWA
Islam House
Ljekovita moć Kur'ana
insanba.blogspot.com
The Qur'an Project - Mass Dawah Campaign 2012
Ummah Welfare Trust (UWT) Committed to 100% Donations
Tanzil.net
Hoor al-Ayn
QuranicAudio.com
KEWSER TORTE SARAJEVO - HALAL TORTE
AMENTUBILLAHI - youtube channel
el-hattab - youtube channel
SalafiMedia Balkan - youtube channel
Vrijeme
Posjetitelji
Headache Causes
www.dini-islam.net

Da li su Selefije nova grupa ??

Go down

Da li su Selefije nova grupa ??

Komentar by Kosovar on 26/11/2010, 05:59

Da li su Selefije nova grupa ??


Šejh Saleh al-Fawzaan


Upitan je bio Šejh al-Fawzaan, “Dali je Salafiyyah grupa od grupi. I dali je pokuđeno da se neko pripisuje njima?”

Na to je odgovorio, “As Salafiyyah je spašena grupa, oni su Ehlul Sunnah wal Džama’a."

Nisu grupa kao ostale grupe, Oni su Džemat, Džemat na Sunnetu & Dinu.

Oni su Ehlul Sunnah wal Džama’a, rekao je Allahov Poslanik (sallallaahu alaihi wasalam): “Neće nestati grupa iz moga Ummeta, očita i na istini, i neće im naškoditi oni koji ih napuste niti oni koji im se protive”.

Isto tako je on (sallallahu alaihi wa sallam) rekao, “I taj ummet će da se podijeli na sedamdesaet i tri grupe, svaka od njih će u vatru osim jedne”. Upitan je, a koja je to grupa o Allahov poslaniče? On (sallallahu alaihi wa sallam) odgovori “To su oni koji prate ovo na čemu smo ja I moji sljedbenici (Ashabi) danas.”

Zato, Salafiyyah je grupacija ljudi na mezhebu Selefa (Prve tri generacije muslimana), na onome na čemu su Allahov Poslanik (sallallahu alaihi wasallam) i njegovi Ashabi bili, i zaista Salafiyyah nije grupa od suvremenih grupi koje su prisutne danas.

Prije svega, oni su vrlo star Džemat, iz vremena Allahovog Poslanika (sallallahu alaihi wasallam) koja je nasljedila i koja nastavlja njihov put, i koja nikada ne prestaje biti čvrsta na očitoj itini sve do ustanove sudnjega dana, kako nas je on (sallallahu alaihi wasallam) obavijestio.” [1]

Šejh Saalih Aal ash-Šejh, Ministar Islamiskih Poslova u Saudiskoj Arabiji je rekao “Muslimani su podjeljeni u dvije grupe: Selefije i Khalefije".

Što se tiče Selefija, oni su nasljednici Selefus Saliha (Prve tri generacije Muslimana), što se tiče Khalefija, oni su sljedbenici razuma Khalafa, oni su Ehlul Bid’ah (narod novotarije) – jer ko god nije zadovoljan sa putem Selefus Saliha, u znanju & akciji, razumu & fikhu, onda je on khalefija, jedan od ehlul bid’ah.” (Haadhihi Mafaaheemunaa, poglavlje o pripisivanju Selefa i Selefije)

U pravorijeku Trajnog Komiteja br. 1316 (1/165) pojavljuje se, “Salafiyyah je pripisivanje Selefima, a Selefi su sljedbenici Allahovog Poslanika (sallallahu alaihi wa sallam) & imamima prvih tri generacija (neka im se Allah smiluje), za čiju dobrotu Allahov Poslanik (sallallahu alaihi wa sallam) u vjerodostojnom hadisu svjedoči, “Najbolja je moja generacija, onda oni koji dolaze poslje njih, i onda oni koji dolaze poslje njih ………" [2]

Salafiyûn je množina od Salafi, što jeste pripisivanje Selefima, a značenje je već predhodilo. Oni su ti koji su čvrsti u menhedžu Selefa, oni su sljedbenici Knjige & Sunneta, oni koji zovu ka tome, & koji zovu ka suđenju sa te dvije stvari (Kur’an & Sunnet), rezultat svega toga jeste da su oni, Ehlul Sunnah wal Džama’a.”

Rekao je Abdul-Aziz bin Abdur-Rahman Aaal as-Sa’ood, “Zaista sam Selefija, moja akida je Salafiyyah, uz te zahtjeve ja uzimam iz Knjige (Kur’an) & Sunneta.”[3]

_________________

FUSNOTA:

[1] Kaseta: at-Tahdheer min al-Bid’ah” kaseta broj 2, isporučeno kao predavanje u Hawtah Sadeer, 1416H

[2] Bilježi Imam Ahmed u svom Musnadu & isto tako Buharija i Muslim

[3] Al-Mushaf was-Sayf 135 str.
avatar
Kosovar

Broj komentara : 1683

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu