Preporuka
Login

Zaboravljen password

NOVO - DOWNLOAD
Posjetite/Visit
ESSUNNE
ET-TAQWA
Islam House
Ljekovita moć Kur'ana
insanba.blogspot.com
The Qur'an Project - Mass Dawah Campaign 2012
Ummah Welfare Trust (UWT) Committed to 100% Donations
Tanzil.net
Hoor al-Ayn
QuranicAudio.com
KEWSER TORTE SARAJEVO - HALAL TORTE
AMENTUBILLAHI - youtube channel
el-hattab - youtube channel
SalafiMedia Balkan - youtube channel
Vrijeme
Posjetitelji
Headache Causes
www.dini-islam.net

S kojim mužem će žena ući u Džennet?

Go down

S kojim mužem će žena ući u Džennet?

Komentar by Admin on 23/10/2010, 11:32

S kojim mužem će žena ući u Džennet?


Postoje dva mišljenja učenjaka po pitanju žene koja je bila više puta udavana kome će biti žena u Džennetu ako njeni bivši muževi uđu Džennet.

Prvo mišljenje: da će ona u Džennetu biti žena onog muža koji je prema njoj bio najboljeg ahlaka, ili da će ona izabrati od njih onog koji je prema njoj bio najboljeg ahlaka.

Dokaz za ovo je hadis od Enesa, radijallahu anhu, da je Ummu Habiba, radijallahu anha, pitala Allahog Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, za ženu koja je bila udavana za dva čovjeka na dunjaluku, pa svi umru i uđu u Džennet, čija će ona žena biti? Kaže: "Od onog koji je bio kod nje ljepšeg ahlaka na dunjaluku", zatim je dodao: "O Ummu Habiba, lijep ahlak uzima ono što je najbolje i na dunjaluku i na Ahiretu" [1].

Takođe, bilježi Taberani da je Ummu Seleme, radijallahu anha, pitala isto pitanje, pa joj je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "O Ummu Seleme, dat će joj se da izabere, pa će izabrati onog koji je bio najljepšeg ahlaka. Reći će: O Gospodaru, ovaj je bio najljepšeg ahlaka pema meni na dunjaluku pa me učini njegovom ženom. O Ummu Seleme, lijep ahlak uzima ono što je najbolje i na dunjaluku i na Ahiretu" [2]. Hadis je slab jer je u njemu Sulejman ibn ebi Kerime kojeg su Ebu Hatim i Ibn 'Adijj ocijenili slabim [3].

Drugo mišljenje: da će biti žena zadnjeg muža na dunjaluku.

Dokaz za to je hadis u kojem je došlo da je Muavija, radijlallahu anhu, zaprosio Ummu Derda', radijallahu anha, pa je ona odbila rekavši da je čula od Ebu Derda', radijallahu anhu, (njenog bivšeg muža) da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kojoj god ženi umre muž pa se uda za drugog, biće žena (na Ahiretu) od zadnjeg muža", te je rekla: "Ja ne želim zamjenu za Ebu Derda'" [4].

Ovom hadisu svjedoče još dva esera (predaje od ashaba): prvi – da se Esma' kćerka Ebu Bekra, radijallahu anhuma, žalila svom ocu na strogost njenog muža Zubejra, radijallahu anhu, pa joj je rekao: "O kćeri, saburaj, jer žena koja ima dobrog muža pa on umre a ona se ne uda poslije njega, Allah će ih sastaviti u Džennetu" [5], drugi od Huzejfe, radijallahu anhu, da je rekao svojoj ženi: "Ako hoćeš da budeš moja žena u Džennetu, ne udaji se poslije mene, žena će pripasti u Džennetu zadnjem mužu na dunjaluku. Zato je Allah zabranio ženama Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da se udaju poslije njega jer su one njegove žene u Džennetu" [6]. Iako u ove dvije predaje od ashaba ima slabosti koja nije jaka one podupiru i osnažuju hadis Ebu Derda.

Hadisi sa kojima se dokazuje i jedno i drugo mišljenje imaju u sebi slabosti te na osnovu toga se ne može zauzeti jasan i čvrst stav, s tim da su hadisi i eseri po kojima će žena, koja je bila više puta udavana ako ona i njeni bivši muževu uđu u Džennet, biti žena zadnjeg muža na dunjaluku malo snažniji od hadisa sa kojima se podupire drugo mišljenje. A Allah zna najbolje.
_________________________________________________________________

[1] Bilježi ga Taberani u "El-Kebiru" (18927), a kaže El-'Iraki u "Tahridžu ehadisil-ihja'" (6/336) da mu je sened slab.

[2] U "El-Mu'adžemu el-evsat" (3265),

[3] Fethul-kadir (3/195).

[4] Hadis bilježi Taberani u "El-Mu'adžem el-evsat" (3248), u njegovom senedu je Ebu Bekr ibn ebi Merjem a on je slab (Medžme'al-zevaid 2/189). Međutim, Albani je sakupio sve rivajete ovog hadisa kojih je mnogo u „Es-Sahihi“ (3/275) i ocijenio ga vjerodostojnim uzimajući u obzir mnoštvo rivajeta.

[5] Ibn 'Asakir (1/193/19).

[6] Bejheki (7/70).
_________________________________________________________________

Preuzeto sa: www.n-um.com
avatar
Admin
Admin

Broj komentara : 729

Vidi profil korisnika http://www.dini-islam.net

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu